Loading...
ИНФОРМАЦИЯ 2018-04-11T13:55:06+00:00

“Винаги се старай да бъдеш полезен, но никога не се старай да бъдеш незабележим.“

Мария фон Ебнер-Ешенбах

Често задавани въпроси (FAQ).

Опитайте тук преди да потърсите в БЛОГА информацията, от която се нуждаете.
Доста често нашите клиенти имат идентични запитвания.

 

1. Има ли изискване за минимално количество при поръчка?

Заради спецификата на печатния процес при тапети, фолио, банери и плакати,искваме минимум 1м? от материал при поръчка.
При печатa на визитки,флаери и други рекламни материали,печатани на лазарен принтер минималното количество е по договаряна,ако е извън посочените в сайта стандарти,При печат върху фото хартия, канава или арт картИни с пигментни мастила такова изискване няма.Препоръчително да се използва максималната печатаема ширина на материалите.

2. Какви са сроковете за изпълнение на поръчка?

В повечето случаи от подаване на заявката и необходимите работни проекти/файлове до изготвяне на готовата продукция са нужни от един до три дни. Възможни са изключения, ако става въпрос за по-специфичен материал, който липсва на склад. Пратете запитване и нашите колеги ще ви дадат точен срок за изпълнение в зависимост от нашата заетост и спешността на вашата поръчка.

3. Какви са максималните размери на печат?

В общия случай те зависят от ширината на печатната медия, която се използва. При различните материали тя е различна. Използваме принтери с различни ширини, според приложението и желанията на клиента. За дигитален лазерен печат максималния размер за печат е 318 х 477мм. При печат върху фото хартии, арт медии и канаваца, с над 10 мастила на Epson PRO максималната ширина е до 130 см.Ако искате устойчив на въздействия печат с фотокачество върху различни видове самозалепни фолиа, винил, тапети, материали за светещи витрини и други, то максималната ширина е до 160 см.

4. Защо отпечатаните на лазерна машина цветове не изглеждат такива, каквито са на екрана на компютъра ми?

Принтерите и мониторите възпроизвеждат цветове по различни начини.
Мониторите използват цветови модел RGB (червено, зелено, синьо), който поддържа по-широк спектър от цветове. Някои принтери използват – CMYK (циан, магента, жълт, черен) модел.

5. Има ли изисквания към предварително подготвени от клиента файлове за печат?

Изпълнението на техническите изисквания към файловете, които ни подавате, гарантира по-бързо обслужване и по-качествен продукт – вашия продукт.
В зависимост от технологията на печат видовете файлови формати, които приемаме, се делят на няколко групи:
– за дигитален и офсетов печат: приемаме файлове с разширения .pdf, .cdr, .eps, .psd, .tif, .jpg
– за екосолвентен печат: приемаме файлове с разширения .pdf, .tif, .jpg
– за фотопечат: приемаме файлове с разширения .pdf, .tif, .jpg
– за печат върху CD/DVD: приемаме файлове с разширения .tif, jpg
За всички останали файлови формати не можем да гарантираме качествен печат.

6. Какъв файл е нужен за качествен лазерен или офсетен печат с подготвен от клиента проект?

Всички растерни и векторни обекти трябва да бъдат в CMYK цветово пространство. Всички текстови обекти трябва да бъдат конвертирани в криви (във векторни обекти), ако файловият формат позволява векторна графика, или растеризирани, ако файловият формат не я позволява. Размерът на изделието във файла трябва да бъде с размерите, с които искате да е крайното изделие, плюс минимум по 2 мм от страните, които имат обрязване. Важните обекти, като текстове и други подобни, трябва да бъдат поне на 7 мм от края на изделието във файла (изключение правят по-малките изделия, като визитки например – при тях текстът и важните обекти трябва да бъдат на поне 5 мм от границата за обрязване). Освен това резолюцията на растерните обекти трябва да е поне 300 dpi.

7. Какъв файлов формат трябва да използвам, при подаване на файлове за печат?

PDF (Portable Document Format) е най-разпространеният и предпочитан файлов формат за подаване на файлове за печат. С инсталирането на PDF драйвер за печат на вашия компютър, почти всяка програма може да генерира PDF файл, подходящ за печат.

8. Какви трябва да са снимките за да не са с лошо качество при различните видиве печат?

За да се отпечата дадена снимка с високо качество, нейната резолюция трябва да е приблизително 300dpi. Избягвайте снимки и графики, изтеглени от интернет. Често те са с ниска резолюция, обикновено 72dpi или 96dpi.

Имате въпроси?

ИМАТЕ ИДЕЯ И ИСКАТЕ ДА ВИ ПОМОГНЕМ ДА Я РЕАЛИЗИРАТЕ?

СВЪРЖЕТЕ СЕ